Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä

Iiläinen kantakirjaori, Vinha Paanari. Kuva: Henna Haapaniemi.


6.9. vietettiin suomenhevosen päivää! Suomenhevosella on pitkät perinteet täällä Suomen niemellä, ja se on ollut vuosisatoja tärkeä apu niin erilaisissa tilan töissä, metsätöissä kulkemisessa ja sotienkin aikana, ja on ehdottomasti oman juhlapäivänsä ansainnut.

Kantakirjaaminen on vähän tuoreempi juttu. Suomenhevosen kantakirjaaminen aloitettiin tasan 111 vuotta sitten "hevoshoidon edistämiseksi". Valtion toimesta ryhdyttiin vuonna 1907 järjestämään orinäyttelyitä ympäri maata sen varmistamiseksi, että kriteerit kantakirjaamiselle olivat kaikkialla samat.

Iihin tämä liittyy siten, että aivan ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen nimeltään Ukonpoika kantakirjattiin Iissä, vaikka ori itse olikin kantakirjaorinäyttelyyn tuotu Limingasta. Iistä kantakirjattiin kuitenkin jutun mukaan samalla kertaa useampi tamma; E. Kukko-Liedeksen Perho, M. Häyrysen Tamma, K. Ellalan Ilta, K. Veijolan Piiju, sekä A. Paavolan Repekka. Juttu on julkaistu Kalevassa 19.09.1917.

"Orinäyttely oli tällainen ensimmäinen laatuaan valtion toimeen panema maassamme nimittäin kantakirjanäyttely siitosoriita varten. Näyttelyyn oli tuotu ainoastaan 3 oritta. niistä sai Limingan hevoskasvatusyhdistyksen ori Ukonpoika 3 palk. kunniakirjan ja 50 mk ja tuli se samalla merkityksi valtion siitosorikantakirjaan ensimmäisellä numerolla.

Tammoista saivat palkinnoita seuraavat ja tulivat merkityiksi Oulun läänin hevossiitosliiton kantakirjaan, 1 palk. J. Hirvelän Limingasta Sirkka, M. Häyrynen Iistä Tamma, 2 p. Erkki Liedes-Kudon Iistä Perho ja K. Ellalan Iistä Ilta, 3 p. W. Flyström Paavolasta Lunke, K. Veijolan Iistä Piiju, S. Tapion Muhokselta Suima ja G. v. Essenin Oulusta Tiira. 1 palkinnot olivat 75, 2 50 ja 3 50 mkaa ja sitäpaitsi saivat kaikki kunniakirjat. Paitsi näitä, jotka saivat palkintoja, otettiin kantakirjaan vielä A. Paavolan Iistä Repekka, J. H. Oravaisen Tyrnävältä Koitto ja Koivikon maanviljelyskoulun Muhokselta Piiu.

Palkintojen jaon yhteydessä puhui valtion hevoshoidon neuvoja v. Alfthan hevoshoidon kehittämisestä ja kasvattamisesta. Tähän loppui ensimmäisen näyttelypäivän ohjelma."


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta