Kepparirata ja kangaskasseja - museon kesä, osa 1

Museon kesä lähti käyntiin aurinkoisissa merkeissä! Kiirettä onkin pitänyt, sillä museolle tuotiin tänä kesänä monta uutta juttua.

Varmasti suosituin ja näkyvin uutuus on ollut museon oma kepparirata. Kepparirataa suunniteltiin yhdessä paikallisten keppariharrastajien kanssa, jotka suunnittelivat ja värittivät esteiden mallikuvia. Varsinaiset esteet tilattiin Iipajalta, samoin kuin museon oma kepparitalli. Kepparitalli sai viisi asukasta, joista kolme on tehnyt iiläinen Halla Kuoppala.

Avajaisia juhlistettiin 5.6., ja samalla järjestettiin kepparikilpailut. Väkeä riitti, ja pelkästään kilpailijoita oli 30, kannustusjoukkoja tietysti vielä enemmän. Avajaisten jälkeenkin radalla on riittänyt elämää, ja vain myrskyisinä sadepäivinä päivinä keppariradalla on ollut hiljaista.

Tämän lisäksi päätimme ottaa Huilingin tapahtuma-alueen pikkumökit uudelleen käyttöön. Toinen pikkumökki on nyt nätisti sisustettu pitsiverhoin ja räsymatoin. Sisältä löytyy päivystävä riksakuski, sekä kangaskassien painopiste! Riksa liittyy Iin kunnan hankkeeseen, ja riksan kyydissä pääsee ilmaiseksi näkemään lähiseutuja määrätyillä reiteillä, esimerkiksi Wanhaa Haminaa tai taidepuistoa. Kangaskassit taas ovat museon oma juttu: kävijä voi taiteilla omansa museon sapluunoilla ja kangastusseilla tai ostaa valmiin viiden euron hintaan.


Näiden lisäksi viljamakasiinin yläkertaan piti järjestää uusi näyttely kesäksi.  Edellinen Kuolema on elämää -näyttely päättyi etuajassa, joten yläkertaan haluttiin kuitenkin kesäksi järjestää nähtävää ja koettavaa. Syksyllä alkaa uuden perusnäyttelyn rakentaminen yläkertaan, mutta koska se ei kesäksi ehtinyt, päätettiin kesäksi tehdä jotain muuta. Sinne päädyttiin tilaamaan lapin maakuntamuseolta Valto Pernun kiertävä valokuvanäyttely, "Polkupyörällä Petsamoon", joka sisältää Valton Petsamonreissultaan ottamia kuvia. Näyttely on ollut Iissä esillä aiemminkin, muttei koskaan näin laajasti. Lisäksi yläkertaan tuotiin näytille Valto Pernu Photo Marathon -valokuvauskilpailun voittajien sarjat vuosilta 2011, 2013, 2015 ja 2017. Voittajasarjat eivät koskaan ole olleet yhdessä esillä, mutta nyt ne pääsivät yhteisnäyttelyyn esikuvansa kuvien kanssa.

Yhteisnäyttely kulkee nimellä "Valto Pernu Petsamo Marathon", molempia teemoja yhdistäen. Valton ja kilpailijoiden kuvasarjoja muuten yhdistää se, että valokuvaajat ovat molemmissa olleet liikkeellä polkupyörällä! Valto teki Petsamon reissunsa polkupyörän selässä 30-luvulla, ja samassa hengessä  myös Valto Pernu Photo Marathonin kisaajat liikkuvat polkupyörillä. Kilpailu toki muuten menee vähän eri tavalla: Marathon-nimitys tulee siitä, että kisaa käydään 12 tuntia putkeen. Jokaisen kahden tunnin välein kilpailijat kokoontuvat KulttuuriKauppilaan kuulemaan seuraavan kuvan teeman, sekä palauttamaan edellisen tehtävänannon. Seuraava Photo Marathon kisataan muuten jälleen tänä vuonna, 8.-10.8. Kilpailu on kaikille avoin, joten harrastajat ja ammattilaisetkin, ei kun ilmoittautumaan! Lisätietoja kilpailusta löydät osoitteesta www.vppm.fi.
Kuva: Heidi Tiri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä