Oulun museon palo 90 vuotta sitten

Iltalehti uutisoi palosta näyttävästi ja kuvan kera. Iltalehti 10.7.1929 
Kalevassa palo oli tietysti etusivun juttu. Kaleva 10.7.1929

Tasan 90 vuotta sitten koko Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa kohtasi suuri suru: 9.7. aamuyöllä Oulun Museo oli syttynyt palamaan. Rakennuksen alakerran kirjasto saatiin enimmäkseen pelastettua, mutta yläkerran museokokoelmat ja ullakon varasto tuhoutuivat lähes täysin. Palossa tuhoutui koko Pohjois-Suomen laajuudelta korvaamatonta kulttuuriperintöä, kuten esimerkiksi Paulaharjun matkoillaan Lapista keräämät kokoelmat.
Iiläisiä esineitä pelastui kuin ihmeen kaupalla. Viisi puista, katolilaisuuden ajalta säilynyttä kirkollista patsasta olivat säästyneet palossa, mutta valitettavasti ne paloivat 1940-luvulla pommitusten aiheuttamissa paloissa. Keskiaikainen alttarivaate oli onneksi lahjoitettu jo eteenpäin kansallismuseoon. Sen sijaan Oulun museon, nykyisen Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon ensimmäinen luetteloitu esine, illinsaaren tinakannu, on kuin ihmeen kaupalla selviytynyt molemmista paloista ja löytyy museosta edelleen. Tinakannu löytyi Illinsaaresta pelto-ojaa kaivettaessa ja lahjoitettiin Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseoon jo vuonna 1896, jolloin se luetteloitiin museon esineluetteloon numerolla yksi. Saksalaistyyppinen tinakannu on peräisin 1300-luvulta. Aiemmin sitä on pidetty ehtoolliskannuna ja siten todisteena Illinsaaressa sijainneesta kirkosta. Todennäköisesti kannu on kuitenkin ollut paljon maallisemmassa käytössä, vaikka silti ehdottomasti arvoesine.

Lisää palosta voit lukea Kalevan jutusta, joka löytyy sekä tämän postauksen lopusta, että täältä: https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/binding/1726605?page=1&term=museolle

Museonhoitaja mittatikkuna ja Illinsaaren tinakannu. Kuva: Janne Ikäheimo.

Kalevan uutinen museon palosta, 10.7.1929:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä