Museon syksy: Viljamakasiinin yläkerran näyttelyn suunnittelua

Museo on tältä vuodelta jo sulkeutunut kävijöiltä, mutta talviunta se ei vielä ole ryhtynyt nukkumaan, päin vastoin. Ohikulkijat ovat saattaneet huomatakin, että Viljamakasiinin  ovi on toisinaan raollaan, kun museonhoitaja mittailee yläkertaa ja suunnittelee uutta näyttelyä.

Tästä se lähtee! Vielä on kovin tyhjää, mutta lattiaan teipatut ääriviivat vinkkaavat jo tulevasta.

Näyttelyä on lähdetty toteuttamaan muutaman vuoden vanhan näyttelyluonnoksen pohjalta. Näyttelyluonnos toimii osviittana, mutta paljon on vielä tehtävää. Rakenteiden suunnittelun jälkeen päästään jo huoltamaan museoesineitä ja suunnittelemaan näyttelytekstejä. Nyt ollaan kuitenkin vielä rakennusvaiheessa. Museossa kaikki tilat täytyy mitata tarkasti, että suunnitellut rakenteet mahtuvat varmasti oikeisiin kohtiin. Museossa kun ei ole yhtäkään suoraa seinää tai kulmaa, mikä on aivan ymmärrettävää yli 150-vuotiaan, sangen luonteikkaan rakennusvanhuksen kohdalla. Anekdoottina kerrottakoon, että esimerkiksi museon päätyseinien pituudessa on jo yli 15 senttimetrin ero!

Näyttelyluonnoksia. Näiden pohjalta startataan. Luonnokset on tehnyt Jonna Mölläri.

Joitakin osioita yläkerran uudesta näyttelystä on myös suunniteltu uudelleen ja toiminnallisuutta lisätään. Käytännössä tämä korulause tarkoittaa sitä, että myös yläkertaan tulee kaikenlaista tehtävää ja kosketeltavaa, niin lapsille, kuin aikuisillekin. Vaikka museoesineisiin ei yleensä saakaan koskea, on nykyään (onneksi) museoissa vallalla ajatus, että jotain pitäisi saada tehdäkin, eikä vain päntätä (varmasti myös kiinnostavia) näyttelytekstejä. Alakerrassahan meillä on jo mm. arkeologinen hiekkalaatikko, jossa lapset pääsevät kokeilemaan päiväänsä arkeologina. Saa nähdä, mitä kaikkea yläkertaan vielä keksitään!

Pysykää siis kuulolla! Museonhoitaja aikoo päivitellä tänne näyttelyn kuulumisia, ehkäpä myös laittelee kuvamaistiaisia, vaikka uuden näyttelyn avajaisia vietetäänkin varmasti vasta ensi vuoden puolella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä