Kansallispukuja tuuletetaan Iissä

Kotiseuturakkautta, suvun perinteitä, kiinnostusta perinteisiin kädentaitoihin – kansallispuvun tai muinaispuvun kantajalla voi olla asulleen monenlaisia merkityksiä. Kaapin perälle hieno asu ei kuitenkaan saisi jäädä pölyttymään.

Kansallispukujen tuuletustapahtuma tuo alan harrastajia yhteen ja ilahduttaa myös muita kiinnostuneita ja ohikulkijoita. Tapahtumaa on järjestetty Suomessa yli kymmenen vuoden ajan ja elokuun ensimmäisenä perjantaina myös Iin kotiseutumuseolla tuuletetaan jo neljättä kertaa.

Virallinen kansallispukujen tuuletuspäivä on 5.8., joka on kansallispuvun syntymäpäivä. Iin kotiseutumuseolla tuuletetaan piknikillä kuitenkin vasta päivää myöhemmin, perjantaina 6.8. klo 15 alkaen. Kansallispukujen tuuletuspiknikiltä voi siirtyä viereiselle Huilingin näyttämölle Iin Laulupelimannien yhteislaulutilaisuuteen ja konserttiin klo 17.

Aiempina vuosina Iin kotiseutumuseon tuuletustapahtumassa on nähty ainakin Suur-Iin, Härmän, Kaukolan ja Perä-Pohjolan kansallispuvut sekä Mikkelin Tuukkalan muinaispuku.

1700- ja 1800-luvuilla tavallinen kansa käytti kansanpukuja juhlapukuina, ja nykyiset kansallispukujen mallit ovat alan asiantuntijoiden niistä valikoimia asukokonaisuuksia. Tavoitteena on ollut, että kansallispuvun malli perustuisi mahdollisimman tarkasti oman alueensa perinteiseen kansanpukuun.

Muinaispuvut puolestaan pohjautuvat esihistoriallisen ajan hautalöytöihin, ja osa muinaispukujen ennallistuksista nojaa vahvasti tieteelliseen tutkimukseen. 

 

Anna-Liisa Hökkä pukeutuu mielellään tekemäänsä Euran emännän pukuun. Kuva Anna-Liisa Hökän kotialbumi

Euran emännän puvun malli perustuu vuonna 1969 Euran Luistarissa tehtyyn hautalöytöön ja sen tieteelliseen tutkimukseen. Hautalöytöön kuuluneiden kolikoiden ja viikinkiajan loppupuolen korujen perusteella naisvainajan hautaamisen ajankohdaksi voitiin arvioida 1025–1050 jaa. Raskaat pronssikorut olivat myrkyttäneet maaperän bakteereita ja auttaneet näin kankaita säilymään. Lankojen tyyppi, käytetyt sidokset ja värit sekä lautanauhojen mahdolliset kuviot on voitu selvittää säilyneistä tekstiilinpalasista.

Euran emännän puvun ennallistus tutkimustiedon pohjalta valmistui vuonna 1982. Kun iiläinen Anna-Liisa Hökkä näki lehdessä kuvan rekonstruoidusta Euran emännän puvusta, tiesi hän heti, että siitä tulisi hänen pukunsa.

- Olin niiden ensimmäisten joukossa, jotka tekivät Euran emännän puvun itsenäisesti. Varsinainen muinaispukujen buumi tuli vasta myöhemmin. Tilasin villalangat ja ohjeet Euran Muinaispukutoimikunnalta ja pukuun kuuluvat korut teetettiin Kalevala Korulla, Hökkä kertoo.  

 

Yksityiskohta Euran emännän puvun esiliinan helman pronssikoristeista. Kuva Tuija Visuri

Euran emännän pukuun kuuluu lukuisia kiehtovia yksityiskohtia, joita Anna-Liisa Hökkä esittelee mielellään. Hän teki puvun eläkkeelle jäätyään ja työhön meni noin viisi kuukautta.

Euran emännän puku tuli laajalle yleisölle tunnetuksi vuonna 2001, kun presidentti Tarja Halonen käytti sitä itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Anna-Liisa Hökkä sanoo, että muinaispuvun tekeminen oli haastavaa mutta innostavaa. Puvun valmistuttua hän halusi tutustua tarkemmin myös lankojen värjäämiseen.

- Siinä vaiheessa, kun kävi ilmi, että myrkyllisten aineiden käsittelyssä oli varauduttava räjähdykseen, siirryin vähän turvallisempien väriaineiden pariin. Innostusta ja kiinnostusta on riittänyt. Automatkoillakin piti aina pysähtyä poimimaan hyvännäköisiä ohdakkeita tienvarsilta, Hökkä nauraa.

Kun Anna-Liisa Hökkä sai Euran emännän puvun valmiiksi ja pukeutui siihen ensimmäistä kertaa, tunsi hän tulleensa kotiin.

 

Kansallispukujen tuuletuspiknik Iin kotiseutumuseolla perjantaina 6.8. klo 15 alkaen. Pukeudu kansallispukuun, muinaispukuun, puvun osaan tai muuten vanhankuosisesti. Mukaan tulee varata omat eväät ja viltti. Sateen sattuessa siirrytään nauttimaan Kahvila Iin Wanhan Haminan herkkuja sisätiloissa. Museo on avoinna tapahtuman ajan. Iin Laulupelimannien yhteislaulutilaisuus ja konsertti Huilingin näyttämöllä klo 17.

 

Teksti: Tuija Visuri

Juttu on julkaistu muokattuna Rantapohjassa 5.8.2021.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä