Maa järisee, tanner tömisee!

Tasan 120 vuotta sitten marraskuussa Iissäkin koettiin jännittäviä hetkiä. Maa järisi pohjanlahdella oikein tuntuvasti.


Maanjäristys, tuo meillä harvinainen ilmiö, herätti ihmisiä unestaan monin paikoin Perä-Pohjolassa kuten olemme kuulleet m.m. Torniosta, Kemistä, Rovaniemellä, Iissä, n.m. kulkien koillisesta lounaaseen päin, viime lauantaita vasten yöllä klo 12,40. Huoneet liikkuivat, maa aaltoili ja esineet kolisivat ja kaatuilivatkin pohjoisesta päin; järistys ei ollut tällä kertaa niin kova kuin w. 1882 Juhannusaattona. Tällä kertaa kesti sitä vain pari minuuttia, paikoin lyhemmän aikaa. 
Täällä Oulussakin olivat jotku huomanneet man tärinää, vaikkei se ollut niin voimakasta kuin pohjoisessa." 
 - Kaleva, 7.11.1898


Maanjäristys oli vielä 120 vuotta sitten outo ilmiö, jonka syntyä ei oikein osattu selittää. Päivälehden raportissa epäillään ilmiön syyksi ilmastoa ja säätä, "meteroloogisia syitä", mutta toisaalta todetaan, ettei täällä mitään "tropiikin myrskyjä" ollut. Syy osattiin yhdistää Pohjanlahteen, sillä järistyksiä mainitaan olleen sen alueella yli 200 vuoden aikana eniten, peräti 46 kappaletta. Nykypäivänä tiedämme syynkin: Jääkauden jäljiltä palautuva maamassa ei suinkaan kohoa aina erityisen nätisti ja tasaisesti.

Molemmissa jutuissa järistystä verrataan myös Juhannusaaton 1882 järistykseen, joka olikin koko Suomen voimakkain, ja on sitä edelleen. Tarkkoja mittareita ei käytössä tietenkään vuonna 1882 ollut, mutta jälkeenpäin se on määritelty olleen 4,9 Richterin asteikolla. Vastaavan kokoluokan järistyksiä ei Suomessa koeta välttämättä edes kerran vuosisadassa. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että tämän seudun viimeisin suurempi järistys, vuoden 2016 järistys, oli 4,1 Richteriä. 
 

Päivälehti 6.11.1898

 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä