Palavia kirkkoja, meillä ja maailmalla.

https://yle.fi/uutiset/3-10742078
Notre Damen palo on järkyttänyt eilen ja tänään monia, allekirjoittanut mukaanlukien. Kyseessä on valtava menetys, onhan Notre Dame maailmanlaajuistestikin merkittävää kulttuuriperintöä. Notre Damen palossa tuhoutui paljon korvaamatonta ja vanhaa, mutta myös vähän uudempaa; esimerkiksi palossa sortunut torni oli rakennettu ”vasta” 1800-luvulla. Kuten monia ikäisiään kohteita, myös Notre Damea on korjattu ja uusittu moneen kertaan sen historian aikana. Valitettavaa on, että tähän asti Notre Dame oli kuitenkin säästynyt pahoilta tuhoilta ja selvinnyt mm. maailmansodista varsin vähin vaurioin. Pariisilaiset ovat rientäneet lahjoittamaan suuria summia rahaa korjaustöihin, ja aika näyttää, miten ja millä aikataululla arvokas vanhus tullaan entisöimään.
Meillä kotosuomessa vastaava menetys voisi olla Turun tuomikirkon palo. Turun tuomiokirkkoseurakunnan Facebook-päivityksestä voi lukea, miten tähän on varauduttu – ja että tuomiokirkko on itseasiassa palanutkin jo moneen kertaan.
https://www.facebook.com/…/rpp.423294381…/1064128100453347/…
Iissä vastaavanlaista surua koettiin paikallistasolla, kun vuonna 1695 rakennettu Pyhän Laurentiuksen kirkko paloi salaman sytyttämänä vuonna 1942. Seuraavana aamuna paikalliset kokoontuivat järkyttyneinä katsomaan maan tasalle palaneen kirkon raunioita. Ii on vanha kylä, mutta kivikirkkoa tänne ei ole aikaisemmin ehditty rakentaa, sillä aikaisemmatkin kirkot olivat palaneet tiuhaan: osa salaman sytyttämänä, osa sotajoukkojen polttamana. Notre Damen pelastukseksi koitui juuri jämerä, kivinen rakenne – muurattu holvi suojasi sisäosia tulelta.
Iin vanha pyhän Laurentiuksen kirkko sisältä.
Pyhän Laurentiuksen kirkko, joka paloi maan tasalle elokuussa 1942.

x
x

Kommentit