Pääskysestä ei päivääkään








Vanhan kansan sananlaskua toistellaan tänäkin päivänä keväisin, kesän tuloa odotellessa. Harva vielä tekee ennustuksia kiurusta ja peipposesta, mutta pääskyjen ilmaantuminen seuduille usein huomataan. Niin myös ennen; esimerkiksi Oulun wiikkosanomat julkaisi joka vuosi uutisen siitä, kun ensimmäinen pääsky oli nähty Oulun seudulla. Pääskystä pidettiin varmana kesän merkkinä. Vaikka linnut eivät aivan näin täsmällisesti kesää osaa ennustaa, on ennustuksessa perääkin: linnut eivät kylmään pohjoistuuleen lähde, vaan odottelevat sopivan lämpimiä aikoja muutolleen. Täältä voit lukea ylen jutun, jossa vanhan lorun epätarkkuutta tarkastellaan vähän kriittisemmin: https://yle.fi/uutiset/3-9587146


Oulun wiikkosanomat 23.5.1888


Joskus asian yhteydessä puitiin myös muita keväisiä merkkejä, kuten potun istutusta, takatalvia ja rukiin kasvua:


Oulun wiikkosanomat 22.5.1869

"Oulusta. Ilmat, jotka alusta wiikkoa olivat warsin kolkot, owat toki lopulla wiikkoa wähän lämminneet. Pääskynen, joka käwäsi täällä jo tämän kuun 12 päivänä, mutta samalla taas katosi teilleen tietymättömille, näyttää nyt kokewan wakinaisemmasti majoittua maisemillemme, ja käkikin on kuultu jonkun kerran kukahtavan. Kastetta on maa saanut öisin ajoin muutaman kerran tälläkin wiikolla. Maamiehet owat ryhtyneet peltotöihinsä ja ohraa ja potaateja kylwetään. Enimmät kylwöt tehtäneen kumminkin wasta nousuwiikolla, niin että kylwön-aika täällä pohjanperällä tulee olemaan tawallinen. Tämän wiiwykin, wastoin noita toiweita warhaisesta kesän tulosta, tekiwät menneen-wiikkoiset rankat sateet sekä kylmät ilmat niitten edellä ja jälkeenki. - Rukiin-laihot käywät yhä puuhkiammiksi." 



Onpa pääskynen päässyt joskus etusivun jutuksikin. Tässä Oulun Wiikko-Sanomia -lehden  etusivun jutussa vuodelta 1934 kerrataan tarkkaan toukokuussa havaitut säät ja ilmiöt. Pääskynen oli ensi kerran nähty Oulussa jo 4. toukokuuta, mutta tullut takaisin jäädäkseen vasta 14. toukokuuta. 

Oulun Wiikkosanomia, 7.6.1834. 







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä