Museopäivä ja hurjat viikingit - museon kesä, osa 2



Edellisessä päivityksessä kerroinkin museolle tehdystä keppariradasta, ja näin jälkikäteen on mukava ajatella kaikkia niitä lapsia, joita koko kesän on keppariradalla runsaasti näkynyt. Vilinää ja vilskettä on riittänyt, ja keppareille hoitajia. Museolla järjestettiin myös toiset kepparikilpailut museopäivän yhteydessä ensimmäisten kilpailujen suosion innoittamana. Eiköhän näitä järjestetä jatkossakin, sen verran hyvää mieltä nämä leikkimieliset kilpailut tuovat kilpailijoiden lisäksi myös museonhoitajalle. Keppariradan ystäville onkin nyt hyviä uutisia: Vaikka museon ovet sulkeutuvat tältä kesältä jo 4.8, kepparirataa päätettiin pitää museoalueella vielä koko elokuun ajan!

Museopäivää vietettiin kotiseutuviikon pääjuhlan yhteydessä, sunnuntaina 7.7. Museopäivän teemana oli tänä vuonna rauta, ja sen kalsketta museoalueella kuultiinkin monessa muodossa. Museopäivän avasivat hurjat viikingit, eli oululainen Pohjan  Kaarti miekkailunäytöksellään. Näytös keräsikin melkoisen määrän kiinnostuneita katsojia ihmettelemään, kun kaarti näytti, kuinka kilpimuodostelma toimii. Hurjalta näyttävässä kaksinkamppailussa ei taisteltu vain asein, vaan myös solvauksin. Jos miekkailukärpänen puri jotakuta katsojaa, niin mukaan vain, uusia harrastajia otetaan kuulemma koko ajan mukaan. Pohjan Kaartin tapahtumat ja treenit löytää esimerkiksi Facebookista: https://www.facebook.com/PohjanKaarti/

Myös yleisö sai testata viikinkien aseita.

Museolla oli myös seppä, joka takoi tulusrautoja Iin Virkkulasta löytyneen mallin mukaan. Malli on toki ollut yleinen muuallakin Skandinaviassa myöhäisrautakaudella ja keskiajalla. Näppärästi se tulusrauta taitavan sepän käsissä syntyikin, ja kipinöitäkin tuli, kun sillä tuluspiitä iskettiin. Museonhoitaja silti mietti, että mahtaisikohan mennä hermot, jos yrittäisi saunanpesän aina tuluksilla sytyttää. Kokemusta ja harjoittelua sekin taito varmasti vaatii.




Tulusrautoja. Kuva: Seppä Juuso Vattulainen


Paikalla oli myös Virkkulan tulusraudan löytäjä, iiläinen metallinpaljastinharrastaja Ilkka Teppo juttelemassa harrastuksesta ja esittelemässä löytöjään. Monia varmasti kiinnostikin tarinat esineiden takana. Ilkan löytöjä näkee usein myös museon vitriinissä, ja toivottavasti nähdään vastakin - maan povesta löytyneet esineet kertovat monenlaisia tarinoita pitkästä paikallishistoriasta.





Kuvat: Heidi Tiri

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Olhavan taistelusta 75 vuotta

Ensimmäinen kantakirjattu Suomenhevonen kantakirjattiin Iissä